top of page

Cele 4 elemente

shutterstock_154404647.jpg

Sufletul vostru este adesea un camp de lupta, unde ratiunea si judecata se infrunta cu pasiunile si poftele voastre.

Daca as putea, as fi pacificatorul sufletului vostru ca sa pot schimba discordia si rivalitatea elementelor voastre in unitate si melodie.

Dar cum as putea eu, daca nu sunteti voi insiva impaciutorii, ba nu, iubitorii tuturor elementelor voastre?”

Kahlil Gibran, ‘Profetul'

Un grup restrans dintre noi a dezvoltat un interes pentru a descoperi mai multe despre cele patru elemente - pamant, foc, aer si apa.

Calatoria noastra ne-a condus inapoi in anul 450 i.Hr. in Grecia Antica, unde descoperirile din filosofie, stiinta, medicina si astrologie au pavat un drum pentru generatiile viitoare.

Am citit impreuna capitole din cartea „Cele patru elemente” de Margaret Gullan Whur. Aceasta a devenit o sursa fascinanta de cunostinte pentru noi, aducand o noua apreciere si constientizare a celor patru elemente.

"Am realizat ca totul este interdependent, interconectat si totul este in continua schimbare. De asemenea ideea de scara a luat nastere. Cat suntem de mici in comparatie cu manifestarile elementelor din jurul nostru; elementul pamant care ia forma muntilor, pietrelor si desertului, apa sub forma oceanelor, marilor, ploii; aerul sub forma vantului care aduce schimbari de vreme peste regiuni intinse, sau furtuni; focul sub forma de fulgere pe cer, lava topita din vulcani sau incendiile forestiere."

The four elements with scenes from the Creation beyond by Hendrick de Clerck and Denis van Alsloot (1608) Hendrick de Clerck, Public domain, via Wikimedia Commons

Studiul celor patru elemente a ridicat multe intrebari pentru noi, cum ar fi:

Cum inteleg elementele din mine si din jurul meu?

Sunt echilibrat din punctul de vedere al elementelor? Cum se leaga acestea cu obiceiurile si tendintele mele?

Ce rol joaca elementele in felul in care experimentez viata?

Acest domeniu de studiu a scos la lumina alt mod in care ne vedem, care sunt trasaturile noastre si cu ce elemente se asociaza ele.

Am realizat ca fiecare dintre noi rezoneaza cu elemente diferite, si ca unul sau doua elemente sunt cele mai puternice in noi, ceea ce poate duce la un dezechilibru. A fost un studiu foarte interesant care ne-a ajutat sa privim mai atent in lumea noastra interioara.

Abordarea alchimică a celor patru temperamente în relație cu cele patru elemente și semnele zodiacale - Quinta Essentia (Thurneisse), Giuseppe Arcimboldo, Domeniu public, prin Wikimedia Commons.

Ne-a interesat foarte mult intelegerea elementelor de catre Jung, intelegere inspirata de multe culturi antice, de la care a folosit principiile legate de elemente in formularea tipurilor psihologice.

El a observat ca dificultatile ar putea aparea din lipsa de armonizare cu un element, creand un dezechilibru ulterior. Acest lucru l-am recunoscut in noi insine si ne-a ajutat sa vedem natura propriilor elemente.

Haos: Dezlegarea Haosului, sau Crearea Elementelor - Hendrick Goltzius (1589), Giuseppe Arcimboldo, Domeniu public, prin Wikimedia Commons.

“La nivel personal, am inceput sa observ mai mult elementul foc, drept furia din mine, care pe masura ce se inteteste, imi consuma rapid energia, deseori lasandu-ma epuizat.”” 

“Am fost fascinat sa aflu cum civilizatiile au inteles, au valorizat si au interactionat cu cele patru elemente de-a lungul istoriei si cat de mult aceste elemente sunt parte din noi si din lumea noastra. Am inceput sa observ mai mult fiecare element din jurul meu - in natura si in mine si am vazut mai clar care elemente sunt mai dominante in mine si care sunt mai slabe.”

The Four Elements - Giussepe Arcimboldo (1566), Giuseppe Arcimboldo, Public domain, via Wikimedia Commons

In afara corpului uman, am invatat cum elementele sunt, de asemenea, si in jurul nostru. Le regasim in anotimpuri; in cicluri de viata; in simturi; in zodiac; in planete si astrologie. Ele sunt parte din intregul univers creator.

“Prezenta elementelor o simtim in viata de zi cu zi, de exemplu, avem nevoie de foc pentru a gati mancarea, pentru a avea lumina, pentru a ne incalzi; apa - pentru a bea, a spala si a curata, pentru a mentine plantele in viata; pamantul - ne da o baza pentru a construi o fundatie solida pentru casele noastre, vase pentru a gati si a depozita mancarea, si in sfarsit, aerul, pentru a ne usca hainele si, desigur, pentru a respira.” 

Cele Cinci Simțuri și Cele Patru Elemente - Jacques Linard (1627), Giuseppe Arcimboldo,
Domeniu public, prin Wikimedia Commons.

„Inteleg mai profund ca cele patru elemente sunt in mod egal valoroase, si am fost surprins de adevarul ca luate individual, ele pot fi doar un sfert din adevar.”

Aceasta idee de echilibru si totalitate reitereaza invataturile lui G.I. Gurdjieff care a subliniat importanta unitatii si a intregului. El a spus ca un studiu al lumii si al legilor ei cosmice poate servi drept un studiu al sinelui propriu si al legilor interioare si viceversa:

”Totul in univers este una, diferenta este doar de scara; in ceea ce este infinit de mic vom gasi aceleasi legi ca in ceea ce este infinit de mare… Cum e sus, asa si jos.”

”Avem in noi Soarele, Luna si planetele, la o scara foarte mica.”

bottom of page