top of page

Stiinta si 
Spiritualitate

shutterstock_1831769113.jpg

Am pornit sa exploram legaturile dintre stiinta contemporana si intelepciunea straveche.

 

Unde se intalnesc ele de fapt, si unde difera?

 

Ce lipseste stiintei contemporane, acel ceva in care cei din timpurile de demult credeau, si ce inseamna asta pentru noi?

De-a lungul anilor, oamenii de stiinta, astrofizicienii, astronomii, fizicienii si inginerii au deschis porti catre un nou nivel de intelegere a spatiului cosmic si a mintii umane.

In grupul nostru de studiu am urmarit impreuna mai multe serii de filme documentare despre descoperirile, proiectele si misiunile de explorare ale Universului, pentru a intelege evolutia sistemului solar si formarea planetelor. Am citit cu mare curiozitate unele din lucrarile lui Stephen Hawking si am explorat matematica si tiparele din natura citind "Man in the Cosmos", de Christian Wertenbaker.

Cercetatorii contemporani recunosc ca in momentul de fata exista in Univers ceva dincolo de intelegerea lor.

"Am inceput sa cantarim informatiile din diferite domenii si sa cautam firul care le uneste."

Am ajuns sa ne intrebam despre Legile Universului si despre efectele lor asupra noastra - indivizi, tari si comunitati - care traim pe aceasta planeta albastra numita Pamant.

Praf de stele

shutterstock_1124889809.jpg

Atat oamenii, cat si tot ce are viata pe Pamant, cu totii suntem alcatuiti din praf de stele, si aceasta este concluzia cercetatorilor. Nu este doar o formula poetica de a ne conecta cu Cosmosul, ci este o descriere a unei realitati fizico-chimice demonstrata de cele mai avansate tehnologii.

Venerarea soarelui

shutterstock_1609012753.jpg

Cosmosul a facut parte din viata popoarelor antice, iar Soarele a fost venerat in multe culturi. Astazi exista situri arheologice pe locul unde s-au aflat fortarete sau lacasuri de cult, care au fost construite astfel incat sa permita razelor soarelui sa intre in acele camere sacre, intr-o anumita luna si zi din an.

Un univers in transformare

shutterstock_470043545.jpg

Pe Pamant noi putem vedea ca totul se schimba, asa cum o faceau si predecesorii nostri, privind in jurul nostru, de exemplu observand schimbarea anotimpurilor. Prin contrast, Universul este deseori vazut ca o constanta cosmologica. De fapt, si el se transforma – ca un organism care evolueaza. Intelegem ca nimic nu ramane neschimbat, inclusiv noi.

Cosmos

shutterstock_1221520870.jpg

Stiinta exploreaza cum a evoluat Universului de la momentul nasterii sale, folosind simulatii si lucrand cu legi care guverneaza miscarea planetelor. Suntem oare curiosi sa cunoastem locul de unde venim?

Matematica si realitate

shutterstock_427162858.jpg

Vedem si simtim cum matematica, tiparele si viata de zi cu zi se intrepatrund. Aceia care il inteleg pe zero si infinitul sunt cei care vad o ordine ce se extinde dincolo de orice concept abstract.

"Fiecare intalnire a grupului nostru de studiu aduce ceva nou, care imi zgandara curiozitatea."

Orbite intrepatrunse

Screenshot 2022-03-10 at 12.31.43.png

Ilustrarea rezonantei aproximative 18:7 a asteroidului Pallas cu Jupiter

"Dansul Pamantului si al celorlalte planete in miscarea lor in jurul Soarelui este un dans al rezonantei. Venus si Pamantul "danseaza" in jurul Soarelui si dezvaluie un model complex al unei frumoase flori cu petale simetrice. Miscarea insasi este ca un ritm care pulseaza. Am fost atat de uimit. A fost unul din acele momente speciale in care in mintea mea s-a facut liniste."

Tipare in natura

Oriunde privim, descoperim tipare si simetrie.

 

Am studiat fenomenul simetriei, ca si pe cel al simetriei rupte si cel al asimetriei. Unde se gasesc ele in natura si ce pot invata de la ele? E posibil ca un element sa le uneasca pe toate trei si sa creeze o "armonie", un proces dificil de imaginat.

 

Am fost uluiti de efectele vibratiilor asupra apei si cum se formau patternuri cu ajutorul batailor de toba.

shutterstock_226137922.jpg

"Observarea naturii m-a ajutat si am vazut o ordine a lucrurilor in timpul unei excursii la munte. Simetria, acolo unde este un moment de tacere in natura – in oglinda unui lac. Apoi simetria este rupta – picaturile de ploaie deranjeaza oglinda lacului. La sfarsit este un moment de asimetrie – un haos frumos, structurat – cercuri concentrice apar la fiecare picatura. Legile cosmice functioneaza – lucru ce se poate observa in doar cateva secunde. La un moment dat, cand ploaia se opreste, totul revine la simetrie – cu toate acestea totul este nou."

Simetria ne fascineaza privirea si contribuie la frumusetea lucrurilor. O gasim in natura, in forma plantelor, a florilor, a semintelor, in desenele de pe pielea animalelor, in structura fagurilor sau a fulgilor de zapada.

shutterstock_1352005520.jpg
shutterstock_84722569.jpg
shutterstock_1603937461.jpg
1024px-Messier51_sRGB.jpeg

Patternurile pe care le vedem in lumea microscopica se gasesc si la nivel macroscopic, ca de exemplu spiralele de pe cochiliile melcilor si vastele brate ale galaxiilor.

shutterstock_1022500228.jpg

"Cautarea unor tipare in natura a fost ceva ciudat si necunoscut la inceput si m-a condus la momente de surpriza. Privind la trunchiurile de copaci avand coaja de diferite texturi m-a ajutat sa inteleg ceva – si anume ca ceea ce este la suprafata – vizibil si palpabil, corespunde unei realitati mai adanci. In acel moment am inteles o multime de lucruri despre natura umana. Studiind natura, ma pot studia pe mine insumi."

bottom of page