top of page
Screenshot 2021-12-13 at 15.23.30.png

Intelepciune

antica

In studiul nostru, dedicat Intelepciunii Antice, am atins multe subiecte: simbolistica numerelor, stiinta si arta Egiptului Antic, matematica, medicina, magia si miturile.

“Explorand primele capitole ale cartii Jesus Christ, Son of God scrisa de David Fideler, m-am simtit coplesita de originalitatea ideilor. A fost ca si cum as fi pasit in necunoscut. Am descoperit mai tarziu ca aceasta „necunoastere” a fost un mare aliat, cel care mi-a permis sa fiu mai deschisa si sa inteleg acele informatii intr-un mod nou.”

Image: questbooks.com

Am intalnit o lume bogata, plina de mistere, care ne-a oferit o perspectiva complet noua asupra informatiilor pe care le aveam despre aritmetica, geometrie, simboluri crestine, proportie si armonie.

Am studiat numerele si utilizarea lor in diverse discipline:

 

Aritmetica: numarul in sine

 

 

 

Geometrie: numarul in spatiu

 

 

 

Armonie (muzica): numarul in timp

 

 

 

 

 

 

Astronomie (Cosmologie): numarul in spatiu si timp

Am descoperit Gematria, vechea cunoastere a cuvintelor care pot fi reprezentate ca numere si intelesul pe care acestea il transmit.

Simbol al misticului Jakob Bohme, de la inceputul sec. al 17-lea, care include numele "Christus", "Iesus" (Jesus) si "Immanuel" in jurul unei inimi intoarse ce contine un Tetractys al literelor ebraice ale Tetragrammaton, iar in partea de jos, ale Pentagrammaton. Public domain, via Wikimedia Commons

Cu cat am aprofundat mai mult studiul, cu atat am inteles mai mult despre ritm, proportii, ciclicitatea si ordinea naturala – ceva magic care sta la baza intregii vieti.

 

Cu totii am fost atinsi de cuvintele Orfice citate in cartea lui Fideler:

“Sunt un copil al Pamantului si al cerului instelat, dar neamul meu este din ceruri.””

Studiile noastre ne-au condus apoi in Egiptul Antic...

„Descoperirea intelepciunii antice a Egiptului m-a fascinat si m-a hranit. Cursul normal al gandurilor a incetinit si am fost lasata adesea cu o senzatie de liniste interioara si intrebari profunde.”

 

Am fost uimiti cum fiecare aspect al cunoasterii egiptene pare sa fi fost complet de la bun inceput.

Stiintele, tehnicile artistice si arhitecturale sau sistemul hieroglific nu prezinta semne ale vreunei perioade de dezvoltare.

 

Totul este acolo chiar de la inceput. Cum ar putea fi acest lucru asa?

 

„Suntem acum in fata unui mister profund si am sentimentul ca abia zgariem suprafata.”

 

Am citit cum cunoasterea antica era transmisa prin structura templelor, in proportiile lor, in simboluri si in mituri.

 

Am studiat templul din Luxor - „Templul Omului” si teoriile cercetatorului R.A. Schwaller de Lubicz.

 

El propune ca totul, de la arta sa pana la dimensiunile sale fizice au o semnificatie mai profunda; de exemplu, planul de baza al templului corespunde anatomic perfect cu un schelet uman.

Colosul din Memnon (Louis Haghe - Egypt and Nubia, Volume I) Public domain, via Wikimedia Commons

Proporțiile omului și ale templului din Luxor. R.A. Schwaller de Lubicz, Le Temple de l'Homme, vol. 2

Potrivit doctrinei esoterice antice, parti ale anatomiei umane corespund legilor universale. A fost acesta un loc unde initiati studiau rolul omului in Univers?

 

Acestea au coincis cu intrebari pe care le avem in explorarea lucrarilor lui G.I. Gurdjieff.

"Alaturi de toate subiectele fascinante pe care le-am studiat, am recunoscut un mod diferit de perceptie a informatiei si a cunostintelor, unul care este dincolo de abordarea academica a stiintei moderne de astazi – prin simturi si cu inima.”
bottom of page