Catedrala Chartres - Franta - Locuri sacre

Apogeul artei gotice - Proportia de aur

Preambul: Cautand informatii pe tema Geometriei sacre, am descoperit acest text. Provine din cartea "Locuri Sacre, Geografia magica a Terrei", scoasa la editura Aquila. Este bine documentat si scris cu multa grija.

Poate de aceea site-ul pe care l-am gasit este al unei agentii de turism, care l-a postat pentru a promova destinatia Chartres din Franta.

Designul catedralei Chartres este ghidat dupa numele ‘’proportia de aur’’, dupa a carei impartire de la baza unei structuri pentru inaltimea sa trebuie sa fie intotdeauna 1,618. Aceasta proportie este prezenta in corpul uman, foitele din talpa, masuratorile din straturi si o mare varietate de fenomene naturale. De asemenea a fost folosit la o serie de creatii omenesti, de la piramidele din Egipt, pana la tablourile lui Leonardi da Vinci. Potrivit anumitor scoli ezoterice, proportia rezuma dimensiunile originale ale legendarului Templu al lui Solomon si functia sa este de a invoca prezenta lui Dumnezeu intr-o fortareata.

Colina pe care se afla Catedrala din Chartres a fost un loc de cult inca din vremuri indepartate. Intre 1205 si 1260 s-a inaltat catedrala gotica pe care o cunoastem azi. Catedrala este situata la confluenta unor unde de energie, care strabat suprafata intregii planete. Sub pamant s-au descoperit pasaje, falii si surse de apa subterana, care impreuna, exercita un efect asemanator cu cel al unui camp electromagnetic. Pelerinii medievali care se adunau la Chartres, experimentau efectul acestor currenti de energie, al caror impact se percepea atat la nivel fizic cat si spiritual.

Structura catedralei intensifica valoarea energetica a colinei din Chartres, pe langa designul sau si inovatiile arhitectonice. Catedrala este sub acest aspect, considerate un model architectonic gotic, caci aceste inovatii au fost adoptate ulterior de multe temple. Identitatea maestrului constructor al catedralei a ramas necunoscut. Totusi, frumusetea si functionalitatea acestei opere monumentale evidentiaza faptul ca a fost unul dintre cei mai mari arhitecti ai timpului sau.

Geometria sacra

Structura edificiului se bazeaza pe repetarea formelor elementare (patratul, triunghiul, cercul) care unesc toate componentele arhitectonice. Aceasta repetare se baza pe principiile ‘’geometriei sacre’’ potrivit careia formele reproduceau pe Pamant arhetipurile spiritului lui Dumnezeu. Intrarea in catedrala poate fi echivalata cu patrunderea in spiritual divin si cunoasterea lui Dumnezeu prin intermediul contemplarii. Arhitectura, combinata cu energiile telurice ale colinei, invita la o experienta mistica.

Energia catedralei

Vizitatorul care intra intr-o catedrala gotica este fascinat de linistea profunda din interior. Eleganta gotica voluptoasa, cu arcele si coloanele care se inalta catre cer, ofera aceasta senzatie care invita la contemplare si reculegere. In cazul din Chartres, dispozitia spirituala este influentata si de campul electromagnetic al edificiului, care modifica polaritatea corpului, aliniindu-l cu axa terestra. Aceasta aliniere seamana cu cea care are loc pe tarmul marii, facilitand oxigenarea sangelui si destinderea tensiunilor musculare. Stadiul constant de relaxare ne face, de asemenea, mai receptivi la asa-numitele ‘’vibratii benefice’’ spirituale.

In interior trebuie cautata energia inaltatoare

Curentii enegetici care se gasesc in Chartres isi au epicentrul in labirintul circular, sculptat in pardoseala catedralei. In acest loc, marcat prin unsprezece cercuri concentrice repartizate in patru patrate, studiile au revelat existenta a cinci curenti subterani si a unei falii geologice, precum si a unor fasii duble de aur si argint, care emana energia corespunzatoare acestor metale. In Evul Mediu pelerinii din Chartres atingeau apogeul in aceasta retea unica de energii, cunoscuta ca drumul din Ierusalim.

Potrivit traditiei, pelerinul trebuia sa intre in ea cu scopul de a-L cauta pe Dumnezeu si urmau liniile de pe podea, pana ajungeau in centru. De-a lungul traseului, persoana se incarca de energie spirituala, asemeni unui rotor care genereaza energie electrica in contact cu un camp magnetic. ‘’Sosire la Ierusalim’’ care corespundea pe verticala cu energia maxima, transforma complet starea spirituala a vizitatorului.

Celebrele vitralii formau de asemenea o ‘’banda de energie’’, conceputa pentru a transpune vizitatorul intr-o alta stare spirituala. Frumoasele sale picture, constituie inainte de toate, o relatare vizuala a itinerariului spiritual al omului in cautarea lui Dumnezeu, reprezentat prin intermediului episoadelor biblice pictate pe cristale. Continutul pedagogic al imaginilor era menit sa creasca impactul energetic al punctelor distincte din catedrala, care trebuiau parcurse in sens contrar acelor de ceasornic. Aceasta parcurgere deschidea poarta contemplarii lui Dumnezeu.

Sugestii de calatorie

Catedrala din Chartres se afla a aproximativ o ora de mers cu trenul din Paris si este recomandabil sa va rezervati o zi intreaga pentru a parcurge colina si a vizita biserica, din unghiuri diferite si la ore diferite. Spectacolul vitraliilor atinge apogeul primavara si vara. Expertii recomanda traversarea cu picioarele goale a labirintului, pentru a absorbi energia telurica, care circula sub catedrala. Deasupra pietrei El Agujero a Sfantului Ioan, soarele cade in fiecare solstitiu de vara exact la mijloc, printr-un orificiu, pe vitraliul Sfantului Apolinar.

Informatie preluata de pe: http://www.bonsiromania.ro/colina-din-chartres.html

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square