top of page

Studiul religiilor

shutterstock_1013711122.jpg

Orice studiu al religiei este un subiect vast - cum ar putea incepe?

 

Am explorat diferite religii originare, incercand sa gasim raspunsuri la intrebari precum:

 

Exista o legatura intre aceste religii vechi?

 

Cum a fost transmisa cunoasterea de-a lungul mileniilor?

 

Acest lucru ne-a oferit o baza si o viziune pentru studiile noastre; o modalitate de a naviga in profunzimea materialului disponibil si de a fi capabili in primul rand sa il digeram, dar mai ales sa ii permitem sa aiba o semnificatie reala pentru noi ca indivizi.

 

In timpul cautarii noastre, care a avut ca punct de plecare crestinismul, ne-au atras atentia unele descrieri despre doua comunitati particulare. Una dintre ele a existat in apropierea Marii Moarte, iar cea de-a doua langa Alexandria, in Egipt...

shutterstock_1422767168.jpg
Qumran, Israel - Locul unde Manuscrisele de la Marea Moartă au fost descoperite în 1947.

Essenienii

Prima comunitate descoperita a fost cea a esenienilor, despre care Flavius Josephus a scris in secolul I d.Hr:

“Fiecare cuvant al lor are o putere mai mare decat un juramant.”

Cuvintele de mai jos, scrise de Filon din Alexandria, un filozof care traia in Alexandria, au rezumat bine, in opinia noastra, lumea esenienilor:

 

“Ziua pentru fiecare comunitate Eseniana incepe in liniste; nimeni nu vorbeste pana cand membrii comunitatii nu se intalnesc in zori pentru a oferi rugaciuni soarelui. Ei stau cu fata catre est si atunci cand soarele rasare, isi strang mainile catre cer si se roaga pentru zile luminoase, cunoasterea adevarului si puterea unei minti patrunzatoare”.

"Studierea comunitatii esenienilor a cristalizat in mine concluzia ca ajutorul extern si lucrul in grup sunt conditii imperative pentru munca interioara si dezvoltarea personala."

Terapeutii

A doua comunitate a fost cea a terapeutilor. Acestia aveau o abordare mai diferita, care incepea cu dobandirea autocontrolului:

“Avand in primul rand autocontrolul ca si fundatie pentru suflet, construiesc celelalte virtuti in baza lui. Nimeni dintre ei nu va manca sau bea pana la apus, deoarece ei sustin ca filozofia se face la lumina iar intunericul este suficient pentru nevoile corpului. Asa ca una este atribuita zilei iar cealalta unei mici parti din noapte.”

Philon din Alexandria

"Mai sunt atat de multe de invatat despre religii, din trecut si din prezent, in special despre legaturile dintre ele. Sunt dornic in demersul nostru sa descopar mai multe."

Manuscrisele de la Marea Moarta

Temple_Scroll.png
Portion of the Temple Scroll, labeled 11Q19, one of the longest of the Dead Sea Scrolls.Israel Museum, Public domain, via Wikimedia Commons

In 1947, in apropierea ruinelor manastirii si cimitirului de la Qumran, la Marea Moarta, au fost descoperite fragmente de manuscrise care sunt atribuite esenienilor. Acestea erau Manuscrisele de la Marea Moarta - scrieri antice valoroase de o mare importanta istorica si religioasa, care incorporeaza primele scrieri incluse mai tarziu in Biblia ebraica.

 

Manuscrisele dezvaluie un tip de viata si organizare religioasa ascetica, monahala, aproape identica cu cea a esenienilor.

"Aceasta este Regula pentru o Adunare a Congregatiei

 

Fiecare sa se aseze la locul sau: intai sa stea preotii, apoi batranii si tot restul poporului, dupa rangul lor. Si astfel vor fi interogati cu privire la Lege si cu privire la orice sfat sau problema care vine inaintea Congregatiei, fiecare aducand cunostintele sale in fata Consiliului Comunitatii.

 

Nimeni nu trebuie sa intrerupa un tovaras inainte ca acesta sa-si termine discursul si nici sa vorbeasca inaintea unui om de rang superior; fiecare sa vorbeasca la randul sau.

 

Intr-o Adunare a Congregatiei, niciun om nu va vorbi fara aprobarea Congregatiei, nici chiar a Gardianului Congregatiei.

 

In cazul in care cineva doreste sa vorbeasca Congregatiei, dar nu este in pozitia de a interoga Consiliul Comunitatii, sa se ridice in picioare si sa spuna: "Am ceva de spus Congregatiei". Daca i se va porunci sa vorbeasca, va vorbi"

Manualul de disciplina

"Cand imi voi ridica mana pentru a-i sapa santurile, radacinile sale se vor infinge adanc in stanca cea mai tare si tulpina sa... in pamant; in anotimpul caldurii isi va pastra taria. Dar daca imi voi retrage mana, va fi ca un ciulin [in pustiu]; tulpina lui va fi ca urzicile intr-un tinut sarat, iar din santurile sale vor creste ciulini si spini, maracini si maracini. Marginea lui [copacii] va fi ca vita de vie salbatica, a carei frunza se usuca inaintea caldurii, si tulpina ei nu se va deschide spre [izvor]."

Imnurile de Ziua Recunostintei

Manuscrisele de la Marea Moarta au evocat in mine o impresie profunda despre puterea interioara necesara pentru a trai dupa acest cod. L-am asociat cu munca mea interioara si cu frictiunea dintre "da" si "nu". Studiul acestor scrieri a intarit in mine si ideea ca orice sistem corect necesita reguli."

 

"Pe masura ce descopeream Manuscrisele de la Marea Moarta si prin discutiile noastre din grupul de studiu, am observat ca se dezvolta in mine un nou tip de intelegere greu de numit. Acesta ar avea originea in intuitie, simbolism si emotie."

 

"Pentru mine, acest grup de studiu a fost deosebit de important pentru ca am putut sa observ si sa invat lucruri cu mai putina implicare din partea partilor din mine care de obicei sunt atasate de religie, din experientele mele din trecut. Am observat ca in mine s-a dezvoltat un nou tip de atitudine in ceea ce priveste religia."

Privind inapoi in istorie la diferitele religii antice si comunitati religioase din intreaga lume si in diferite momente ale istoriei, am descoperit o idee centrala comuna, aceea ca exista o alta ordine - una care este deasupra noastra.

"Sunt recunoscator pentru toti acei oameni care au venit inaintea noastra si au contribuit la aceasta transmitere a cunoasterii - de la o comunitate la alta, din trecut in prezent."

bottom of page