Sunet si poezie
“Ochiul conduce o persoana inspre lume. Urechea aduce lumea intr-o fiinta umana.”
Lorenz Oken
Ce intelegem despre sunet? Oare chiar stim sa ascultam cu adevarat?
Noi experimentam sunetul atunci cand vibratiile sunt receptionate prin ureche si prin alte parti ale corpului nostru.
Primim informatii prin sunete si putem fi impresionati de acestea in moduri in care, de exemplu, nu o putem face doar prin vedere.
Efectele misterioase ale sunetului au prezentat un mare interes in studiile noastre, in timp ce am incercat sa exploram experienta noastra interioara in legatura cu sunetul si cu puterea sa in lumea din jurul nostru, prin muzica, vorbire si limbaj.
Sunetul
Un studiu recent sugereaza ca speciile umane timpurii ar fi putut avea un auz mai bun privind anumite frecvente, decat oamenii din ziua de azi, cu scopul de a facilita comunicarea la distante scurte intr-un mediu deschis, cum ar fi de exemplu un camp, fata de o padure.
In lumea moderna, suntem adesea inconjurati de foarte mult zgomot…
Oare mai suntem noi capabili sa auzim vantul care adie prin frunzele copacilor, zgomotul insistent al unei insecte sau zgomotul fin al aripilor unei pasari, asa cum o faceau stramosii nostri? Ne mai acordam oare sansa de a ramane tacuti in interior si de a asculta cu adevarat?
Cu mult timp inainte, oamenii au recunoscut calitatea sacra a sunetului, crezand de asemenea, ca acesta este cheia intelegerii marilor mistere ale universului. Pe masura ce am explorat aceste subiecte bogate, citate binecunoscute au inceput sa aiba un sens nou pentru noi:
“La inceput a fost cuvantul.”
“Sunetul este Dumnezeu.”
‘Nada Brahma’ in Sanscrita
Am descoperit ca muzica antica si muzica traditionala reprezentau un mijloc de a transmite cunoastere si ca, pentru cele mai multe natiuni ale lumii, muzica si divinul sunt strans legate.
Odata cu crearea instrumentelor si cu rafinarea propriului nostru instrument, vocea, oamenii au putut sa-si exprime cunostintele atat despre univers, cat si despre lumea lor interioara.
Am incercat ceva practic, prin a ne familiariza cu teoria muzicii - invatand despre game, tonalitati si intervale. Ca grup, am explorat cantatul impreuna si am ascultat diferite tipuri de muzica cu o atentie mai conectata.
„Noi posibilitati au inceput sa se iveasca pentru mine pe masura ce am reusit sa fiu prezent si sa percep varietatea de sunete din lumea exterioara, cat si vibratiile interioare pe care le simteam in diferite parti ale fiintei mele. Intre aceste doua, am simtit ceva mai real in mine. Acest lucru a adus o atentie mai linistita, mai autentica si o capacitate sporita de perceptie. Am simtit o noua inviorare a unei principii din invataturile lui G.I. Gurdjieff care ma intereseaza, aceea a sagetii cu doua varfuri a atentiei. Cum as putea sa revin mai des in acest loc?”
Poezia
"Am citit si recitat poezii impreuna ca grup dar si individual, si am experimentat si diferite moduri de a citi poezii."
“Au existat multe momente interesante. Printre cele mai intense , a fost momentul in care am citit aceeasi poezie. Fiecare dintre noi a oferit ceva diferit si pretios atunci cand am citit cu voce tare. Am incercat sa ma conectez cu sentimentele impartasite trait in acel moment, zambind, razand si plangand.”
Mai presus de emotie, am recunoscut ceva mai profund, ceva inefabil care ne-a vorbit. Cand am studiat poezia ca grup, am adus impreuna simtirea si intelegerea. Am simtit atunci ca suntem mai capabili sa apreciem prezentza poeziei in tot ceea ce vedem si auzim in jurul nostru.
Poate ca nu suntem atat de diferiti fata de un instrument muzical. Prin reglarea fina a simturilor noastre - in special a auzului nostru, putem deveni mai armonizati cu aceste legi fundamentale ale sunetului. Poate chiar am putea reaprinde capacitatea noastra ancestrala de a auzi un spectru mai larg de frecvente, descoperind mult mai mult din ceea ce pare ascuns.